Skip to main content

Informatie over piercen

Let op: Voor een piercing is het handig om eerst even te bellen met onze studio om te kijken of er nog plek is die dag

Een eigen piercing

Een piercing is niet zo permanent als een tatoeage, maar kan wel degelijk een litteken achterlaten. Daarom is het belangrijk dat je er goed over nadenkt of je een piercing wilt nemen. Als je het echt wilt is het goed om eerst te weten waar je op moet letten. Hieronder hebben we alvast de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Let bij het zoeken van een piercingstudio op de volgende punten:

  • De studio moet schoon, netjes en goed verlicht zijn.
  • Heeft de studio een GGD vergunning?
  • Alle instrumenten die worden gebruikt en in contact komen met je lijf of de sieraden moeten steriel zijn.
  • Naalden en sieraden moeten steriel verpakt zijn totdat ze daadwerkelijk gebruikt worden.
  • Je moet je prettig voelen in de studio, medewerkers moeten aardig zijn en je moet al je vragen kunnen stellen.

Een verantwoordelijke shop geeft je informatie over wat je kan verwachten van het zetten van de piercing of tattoo, de risico’s die eraan verbonden zijn, hoe je de piercing of tattoo moet verzorgen en wat je moet doen bij infecties of allergische reacties.

Piercen

De naalden,klemmen en sieraden zitten steriel verpakt. De naalden en sieraden blijven in de verpakking totdat ze gebruikt moeten worden. De huid rond de te piercen plek wordt schoon gemaakt met een ontsmettingsmiddel. Vervolgens wordt de plek waar de piercing moet komen aangetekend op je lijf. Meestal wordt er een ‘forcep’ gebruikt. Dit is een klem met twee lusjes, waar de naald doorheen gaat. Sommige piercings worden met een canule gepierced, anderen met alleen een holle naald.

Genezing In het begin

Na het zetten van de piercing produceert je lichaam een weefseltunnel rond de piercing en het sieraad. Dit betekent dat je piercing nu eigenlijk nog een open wond is en daardoor erg gevoelig voor infecties. Ieder mens is uniek en daardoor is het moeilijk te voorspellen hoe lang de genezing duurt. Hieronder worden richttijden vermeld.

  • Tong 3-6 weken
  • Navel 6-12 weken
  • Oren 5-9 maanden (kraakbeen)
  • Neus 8-12 weken
  • Lip 6-8 weken
  • Wenkbrauw 5-7 weken
  • Tepel(s) 3-5 maanden
  • Intiem 6-12 weken

Hierna kun je de piercing nog niet uit je lichaam halen. Je krijgt dan de verstevigingsperiode. Je lichaam zorgt ervoor dat er weefsellaag op weefsellaag wordt gevormd rond de tunnel om je piercing permanent te maken. Dit kan 1 tot 3 maanden duren en als je in deze periode het sieraad voor langere periode uitdoet, kan het gaatje dicht groeien.

Verzorging

Het is heel belangrijk je piercing goed te verzorgen om ontstekingen en infecties te voorkomen.

Tips

  • Raak de piercing tijdens de genezingsperiode zo min mogelijk aan.
  • Mocht je er toch aanzitten, was dan eerst je handen met antibacteriële zeep.
  • Gebruik om je piercing schoon te maken geen washand of spons. Dit zijn verzamelplaatsen van bacteriën en schimmels.
  • Dep de piercing droog met een schone, droge handdoek, tissue of wattenstaafjes.
  • Zorg ervoor dat je de piercing twee keer per dag rond dezelfde tijd reinigt totdat de piercing geheeld is.
  • Als er geen korstjes meer gevormd worden hoef je maar een keer per dag te reinigen.
  • Teveel schoonmaken kan de piercing irriteren. Laat het dus maar bij een a twee keer per dag. tenzij er veel zweet of vuil in je piercing is gekomen.
  • Het wordt afgeraden om pleisters of verband over de piercing te dragen, tenzij je gaat sporten of vuil werk moet doen.
  • Probeer de piercing droog te houden {geen zweet, vet etc).

Extra tips bij navel- en/of tepelpiercings

Het is verstandig om na het zetten van een navelpiercing geen strakke. hoogzittende broeken te dragen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de piercing gaat schuren, bewegen, regelmatig blijft hangen of tegen de rand van je broek stoot. Dit is niet alleen pijnlijk, maar is ook niet goed voor het helingsproces. Vermijd direct contact met wol of pluizige kleding. Draadjes die in de piercing terecht komen zorgen voor irritaties en een ontsteking kan het gevolg zijn. Het beste is daarom om bij een navel- of tepelpiercing een katoenen hemd of shirt te dragen. Douchen met een piercing is heel goed, hierdoor blijft de piercing schoon, ga niet in bad zitten weken. Dit kan wel, maar gebruik dan een waterdichte pleister, gebruik deze ook als je je haar met een agressieve shampoo gaat wassen. De piercing moet je zien als een wond en ook zo behandelen.

Extra tips tongpiercings

Een tongpiercing moet in de eerste weken na elke maaltijd (dit geldt ook na elke sigaret) gespoeld worden met een spoelmiddel. Je kunt dit bij de drogist of supermarkt kopen. Het verkleuren van de tong door het spoelmiddel kan je tegengaan door ook je tong te poetsen. Na 4 weken hoef je alleen ’s avonds na het tanden poetsen en voor het slapen gaan je mond te spoelen. Haal de piercing er regelmatig uit voor een schoonmaakbeurt. Let wel op dat als de piercing niet snel wordt terug gezet, het gaatje dicht kan gaan omdat de tong vrij snel geneest. Ook is het van belang dat, als je net een tongpiercing hebt, oraal contact te vermijden.

Risico`s en gevaren

Vaak gaat er niets mis, maar je kunt een ontsteking, vergroeiing, huidziekte, bloeding of infectie oplopen. Na een tepelpiercing kan borstvoeding door de vorming van littekenweefsel een probleem zijn. Na een tongpiercing kunnen slik en tand(vlees}problemen ontstaan. Veel problemen kunnen voorkomen worden als zowel de piercer als jijzelf zorgen voor een goede hygiëne. Als er klachten ontstaan, neem dan direct contact op met een huisarts.

WIJ ZETTEN GEEN PIERCINGS ALS WIJ VERMOEDEN DAT DE KLANT ONDER INVLOED IS!

Als je onder invloed bent van drugs of alcohol kan het laten zetten van een piercing gevaarlijk zijn. Bepaalde geneesmiddelen [zoals pijnstillers en bloedverdunners, hash, marihuana, cocaine, speed, amfetamine, XTC en LSD kunnen pijngevoel, bloeden of angst versterken. Ga nooit onder invloed van alcohol, medicijnen of drugs een piercing laten zetten.